Kina – Dag 15

Dag 15: Lördag

Så blev det lördag och Dag 15 (nästan halvtid).

Efter en typisk Daniel-helgförmiddag (det vill säga sovmorgon med medföljande entimmesfrukost framför datorn) så gick jag strax före lunch hemifrån för att besöka Tsinghua (清华大学), skolan mitt universitet på Taiwan härstammar från, och Sommarpalatset än en gång (颐和园).

Efter en okej skål nudlar (den som kan säga mig vad dom där äckliga bladen i nudelsoppan här heter på kinesiska så jag kan be att få mina nudlar utan dom kan få en saftig hittelön) så gick jag mot Tsinghua, vars sydöstra spets ligger ganska nära ”min” tunnelbanestation, WuDaoKou (五道口).

Huvudbyggnaden
Tsinghuas huvudbyggnad med medföljande alle/park. (Klicka för större)

För jag glömde visst berätta att Tsinghua är fyra kvadratkilometer stort, vilket enligt mina google-maps-upskattningar inte är så mycket mindre än Centrala Linköping, inklusive Gottsfridsberg, Östra Valla och T1. En liten stad i en storstad helt enkelt. Med egna grundskolor, gymnasieskolor, snabbköp med mera.

Finare kvarter
Finare kvarter i Tsinghua, antagligen professorsbostäder. (Klicka för större)

Så, jag gick till Tsinghua, och efter att ha virrat runt lite hittade jag östra-/huvud-porten och kom in i en ganska bekant miljö, mycket på grund av att jag kom in bland skolbyggnaderna vilka var ganska lika NTHU’s, vilket gav mig en lite nostalgisk känsla. Känslan försvann dock ganska snart när jag förvirrade mig bort bland bostadsområderna, vilka bitvis inte var lika välstädade och vackra.

Andra kvarter
Andra kvarter, inte lika fina men om än lite grönare. (Klicka för större)

Efter lite vidare snurr, vilket nästan gjorde att jag gav upp gick vidare, så lyckades jag dock hitta till en karta som visade mig vart Tsinghuas gamla port, 二校门, låg, äntligen! Så turist som jag ändå var så gick jag dit och tog kort på den, som alla andra i närheten, både andra ”turister” och nyexaminerade studenter som ville ha ett kort på sig själva, familjen och porten som minne.

ErXiaoMen
二校门, Tsinghuas gamla port och enda sevärdhet. (Klicka för större)

Därefter kunde jag med gott samvete hitta närmaste tunnelbanestation vilken skulle ta mig vidare till Sommarpalatset. Vilket var sig ganska likt, med några småskillnader. Som att dom nu hade fått upp ett litet restaurangkvarter vid den närmaste tunnelbanestationen. Så jag passade på att köpa lite Passionsfrukt-te (百香果绿茶) innan jag gick vidare till Sommarpalatsets östra entré.

Restauranger
Nya restaurangkvarteren (ursäkta mina fingrar). (Klicka för större)

Väl inne såg jag två till skillnader. Ett: Det var ganska mycket grönare än när jag och systrami var där, och Två: Det var mycket mera folk där än när jag och systrami var där, vilket kanske inte är så konstigt eftersom vi var där sent en vintereftermiddag i februari.

Turister
Turister, i matchande kepsar. (Klicka för större)

Så jag gick runt och tittade lite på byggnaderna, och lyckades den här gången även gå upp i Den Väldoftande Buddhans Tempel (fritt översatt från engelskans namn på 佛香阁), vilket var en pärs i sig då det mest var trappor, trappor och åter trappor. Menmen, jag gick dit för att ha något att göra, och att gå är att göra något.

Tempel
Väldoftande Buddhans Tempel (det på toppen i alla fall). (Klicka för större)

Därefter passade jag på att utforska området lite mer än vad jag och systrami gjorde, vilket att jag hittade både Marmorbåten, vilken jag i efterhand fick reda på egentligen är byggd utav trä, och bara målad som marmor, bo-oring (wikipedia kills dreams, I tell you!), och att sommarpalatsets område fortsatte ganska långt västerut, vilket ledde till en lång och skön promenad.

Marmorbåten
Marmorbåten, som är gjord av trä. (Klicka för större)

Efter såhär mycket promenerande blev jag dock helt sjukt trött, så efter att ha hittat norra porten, och köpt mig en två stycken handmålade kartor från turistkontoret utanför (två olika visade det sig i efterhand) så tog jag tunnelbanan till MuDanYuan (牡丹园) för att försöka hitta nånstans att äta kvällsmat.

Grön Park
Grönare parker i Sommarpalatsets västra delar. (Klicka för större)

Passande nog ringde Chris, som jag hade träffat i kyrkan förra veckan, precis då och undrade om jag var sugen på att äta mat, vilket ju inte lät helt fel. Så jag och Chris gick till en vegetarisk restaurang i närheten av WuDaoKou där vi åt kvällsmat och pratade i en två timmar ungefär, väldigt trevligt.

Tjurstatyer
Två tjurar som stångas, konstverk nära vår restaurang. (Klicka för större)

Därefter åkte jag hem, efter att först förgäves försökt hitta Franci eller Avi, eftersom dom skulle hänga i WuDaoKou lördag kväll då det var Francis sista lördag i Beijing, och det var nog lika bra det eftersom jag var något helt otroligt trött när jag kom hem, vilket också var skönt då jag kunde gå och lägga mig i tid för att orka gå upp och åka till kyrkan på söndagen.

Men mer om söndagen en annan dag….

Och förlåt för hemsideproblemen på sistonde förresten, verkade som att jag missade en faktura i slutet av maj (var ju lite mycket just då…). Så tjejer, om ni vill ha en pålitlig man som betalar sina räkningar, nu vet ni vart ni inte ska leta.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.