Varför?

Ja, varför. Varför utbytesår, varför Taiwan, varför NTHU, varför varför? Det tänkte jag försöka förklara här.

Varför utbytesår

I grund och botten för att skolan “krävde” det. Det vill säga för att få ut min Yi-examen måste jag läst ett visst antal poäng i ett land där mitt inriktningsspråk, det vill säga mandarin, talas och används i undervisningen. Så det är väl egentligen mest därför. Sedan har jag ju ett intresse för nordost-asien också, men vore det inte för att kravet från skolan vet jag inte om jag skulle vågat mig iväg till andra sidan jorden för att bo och studera där i ett helt år.

Varför Taiwan

Mycket på grund av skolan (se nästa punkt). Men också för att jag tycker Taiwan är ett intressant land, lite av en miniatyrblandning av Kina och Japan fast ändå unikt. Medan Kina är skarpt på väg uppåt och Japan har legat på toppen med sina förfiningar av teknik dom senaste årtiondena så ligger Taiwan på en stadig utveckling framåt, detta medan dom liksom Kina och Japan blandar allting med traditioner. Dessutom kändes det tryggare och roligare att som kristen att åka till ett land med en kristen historia än ett land där kristna fortfarande förföljs om dom stiger ur mönstret (läs stadskyrkorna).

Varför NTHU

Ett långt och bra samarbete med Linköpings Universitet, dessutom verkade NTHU ha ett bra rykte bland Taiwaneserna, även om det kanske inte är rankat så superhögt. Kändes tryggt att åka till en skola där andra hade varit innan, något jag kan vara glad över idag då det mesta gått väldigt smärtfritt. Måste också säga att jag är nöjd med mitt val, även om skolan är lite annorlunda än där hemma känns det som att man har valmöjligheter så det räcker när man ska hitta kurser som överensstämmer med dom där hemma. Dessutom kan man ju ta en kurs eller två på den lite högre rankade grannuniversitetet om man vill.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.