Ännu fler midterms och lite kameranörderi

Ja. Har nu haft två midterms till, en igår kväll och en i morse. Man kan ju tycka att mina midterms borde ta slut snart och det gör dom, jag har inga fler midterms nu. Detta var nämligen dom två sista midtermsen jag har denna termin så nu är det bara sluttentorna i januari att se fram emot. I vissa av kurserna i alla fall, för undra hur det gick på dom här två senaste kurserna och om det är värt att fortsätta på dom…

Visst, jag har inte pluggat så mycket som jag borde. Men ändå. Två timmars tidspress att göra 5-6 uppgifter som i motsats till linköpingstentor kräver att man läst lite mer än teorin och därför kan lösa dom mer avancerade uppgifterna är inte min grej. Som igår när en uppgift handlade om seriekopplade spolar med ömsesidig induktans. Visst, inte så svårt och jag klarade uppgiften men ändå lite över kunskapsgränsen om ni frågar mig. Eller kanske inte när jag tänker efter.

Dagens tenta i mikroelektronik tog dock priset. Aldrig trodde jag att jag i en tenta om mikroelektronik, dvs. en tenta i en kurs som kommer sluta i förstärkardesign, skulle behöva veta hur många valenselektroner grundämnet Bor har. Men det behövde jag visst. Nu i efterhand vet jag också att jag gissade fel när jag satt på tentan, Bor har 3 valenselektroner och inte 5, alltså var ämnet p-dopat, det vill säga jag löste en hel uppgift på fel premisser.

Som inte det vore nog förlorade jag också en uppgift och en kvart idag på samma tenta. Efter att ha löst en uppgift att ta fram resistansen för en resistor om en viss ström sades vara 2mA så var jag ganska nöjd, ända tills en TA (Teaching Assistant, vilka får vara tentavakter på tentorna) sa “Det står fel i tentan, det ska ju självklart vara 0.2mA”. Så det vara bara att göra om, för att komma fram till att jag nu helt plötsligt fick en negativ resistans, vilket ju är omöjligt. Så efter att försökt lösa uppgiften i en kvart och ha dunkat huvudet i bordet (tyst så jag inte störde dom andra) så var det bara att överge den uppgiften med…

Så nu är det bara läxor som gäller igen, två kinesiskaläxor (eftersom jag inte var på lektionen förra veckan och lärarens mail inte verkar komma fram till mig) tills på måndag, en elektronikläxa till på onsdag och en programmeringsuppgift tills på måndag. Så jag känner väl mer och mer att fyra tekniska kurser funkar ganska bra för en lite student som mig som är lite ovan att råplugga, även om jag “egentligen” borde ta typ sex.

Efter tentan idag bestämde jag mig dock för att ge mig själv en liten present såhär för att fira att mina midterms är över (och kanske min chans i vissa kurser likaså). Så nu i eftermiddags gick jag till min kameraffär och köpte en AF-S Nikkor 35mm 1:1.8G DX vilket för er icke kameranördar är en mycket trevlig liten lins som helt enkelt “överensstämmer” men en människas synfält och som är ganska bra inomhus i mindre ljus. Jag säger inte vad den kostade men kan meddela att priset var bra mycket bättre än i Sverige.

Så därefter tog jag en omväg hem med min nya lins på min kamera för att prova den lite, och kom fram till två saker.

1. Efter att ha haft en 18-105 lins som är en knapp decimeter lång och som väger 4 hekto till en lins som är en dryg halv decimeter lång och väger det halva (2 hekto) kändes min nya lins nästan lite löjlig på min D90 till att börja med. Men efter ett tag gillade jag den bättre eftersom jag inte blir lika trött i armen av att bära runt på 1.1 kg som 1.3 kg (det gör faktiskt skillnad).

2. Som “walk around”-lins så gillar jag nästan mer min 18-105mm eftersom den ger mig som nybörjare ett mycket större val när det gäller brännvidd, förutom den ökade vikten då. Men när det gäller kvällsfoto och foton där man vill ha ett mer distinkt skärpedjup så är min nya 35mm helt överlägsen. Dessutom har den en mycket bättre bokeh (läs “ofokus”).

Så nu ska jag gå och lägga mig (i tid?) för att gå på min moderna fysik imorgon. Därefter blir det lite städning, lite läxläsning och sen Koinonia.

Ha det bra tills vi hörs nästa gång.

Ps. Finns en omröstning till höger om detta över vad ni vill se mer av, rösta gärna. Ds.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Skrev just en kommentar till ditt förra inlägg…men antar att den passar där.

    Kämpa på Daniel! Kan meddela dig att jag delvis hade fel angående att jag skulle slippa midterminstentor eftersom min elektroniklärare helt sonika meddelade att vi har en sådan om två veckor…

    1. Jo, det brukar bli sådär ibland. Första elektroniktentan fick jag reda på en vecka innan, men det kan bero på att jag inte var helt vaken/alert på första föreläsningen.
      Vet dock att Rocky har fått en midterm utannonserad fem dagar innan (han hade en ganska rolig helg därefter).

      Man har helt enkelt tentor här när läraren tycker dom behövs, på gott och ont.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.