Andra första veckan

Ja, då är jag “klar” med min andra första vecka här på Taiwan.

Har varit lite småstressande och så men allt som allt känns det ganska bra. Har kollat runt på lite kurser som jag behöver och som är på mandarin (för att uppfylla allas vårat älskade 30-poängskrav) och hittat några vettiga kurser i alla fall. Sen blir det två kurser på engelska också, en som var planerad och en som jag bytte från mandarin till engelska, men mer om det längre ned.

Jag tänkte nämligen ta det i ordning (pedantisk som jag är). För allt började i måndags när jag lite smånervös inför en ny termin vaknade upp pigg av nyfikenhet/nervöshet klockan åtta, vilket är väldigt tidigt jämfört mot när jag gick förra veckan. Efter en 7-11 frukost så blev det min första föreläsning i Statistik II, ganska trevlig lärare som pratade ganska lugn och bra kinesiska, vilket gjorde att jag kunde snappa upp lite ord. Han var dessutom helt OK med att jag tog kursen trots bristande kinesiskakunskaper, så den kursen spikades direkt.

Därefter började monstermåndagseftermiddagen med kurser 13-18. Först Introduktion i Integrerade Digitala Kretsar, vilket helt enkelt är länken mellan mikroelektroniken och digitaltekniken. Kursen verkade ganska komplicerad och läraren var lite småambivalent till att låta mig ta kursen, men verkade ändå positiv, t.ex. så fick jag göra slutarbetet på engelska, tror jag. Efter det lunkade jag över till computerscience-delen av min byggnad och lyssnade på en lärare babbla på kinesiska om Datornätverk, vilket inte verkade jättesvårt. Läraren var dessutom väldigt på och sa att det inte var några problem att ta kursen med endast engelskakunskaper.

Därefter gick jag på Datastrukturer på EE och även om läraren verkade lite småosäker på om han ville ha mig på hans kurs så verkade det tillslut som att det skulle gå, även om han senaste lektionen vänligt påpekade att kursen fanns på computer science på engelska, varvid jag förklarade att jag hade en annan lektion på den tiden och fick ett förstående jakande till svar. I och med slutet på datastrukturskursen så var också måndagen slut, och jag gick till fengyun/風雲 och åt kvällsmat med Rocky . Trevligt och roligt att träffa honom och se hur hans måndag hade varit.

Sen kom tisdagen med sin Modern Fysik klockan åtta på morgen, nästan oheligt tidigt men jag var ju halvt beredd på det eftersom kursen hade legat där även förra terminen. Verkade lite svårare ämnen den här terminen (Schrödingers ekvation huvudsakligen) men det ska nog gå bra det med. Därefter gick jag på en kurs jag själv varit lite osäker på, Reglerteknik; osäker eftersom jag gärna velat läsa den i Linköping. Men efter en bra förstaföreläsning, en bra föreläsare och alla fyra I3:orna på samma kurs så bestämde jag mig för att ta den här ändå, och eftersom tisdagseftermiddagen verkar bli “självstudietid” (säger inte ledig) så var dom nya kurserna över för den dagen.

På onsdagen hade jag sedan två nya kurser på schemat. Först en annan kurs i integrerade digitala kretsar, som jag ganska snart bestämde mig för att strunta i då föreläsaren pratade väldigt fort, hade halvbra slides och tog en 15 minuter av första föreläsningen för att visa bilder från en konferens han hade varit på i Grekland, varav tio minuter av dom var rena semesterbilder. Sedan efter lunch hade jag min viktigaste kurs denna terminen, Signaler och System, en kurs jag borde tagit på kinesiska förra terminen men inte vågade av ren osäkerhet, vilket jag ångrar nu eftersom jag måste ta del två hemma i Sverige.

Men åter till föreläsningen här; det första jag gjorde var att fråga läraren om jag var i rätt klassrum, eftersom kursen går på kinesiska och engelska samtidigt i två klassrum bredvid varandra, och visst var jag rätt. Så jag satte mig ned då en trevlig tjej påpekade att kursen var på kinesiska och inte engelska, varvid jag svarade “Jag vet, jag behöver bättra på min hörförståelse” och fick svaret, “Okej, men ibland förstår inte ens vi vad läraren säger”. Efter lite frågor från samma tjej på kinesiska om hemland och skola och så så började föreläsningen och jag förstod vad hon menade. Läraren hade talfel, möjligtvis någon form av läspning, så jag förstod verkligen inte vad han pratade om på kinesiska.

Så på den följande rasten bytte jag klassrum till den engelska kursen och då föreläsaren verkade både bättre och pratade på engelska bestämde jag mig att klara av kursen var viktigare än att ta den på kinesiska, även om det äventyrar mitt ‘i’, så jag pratade lite med läraren och bestämde mig för att ta kursen på engelska. Där tog också mina nya kurser slut, nu har jag dock kollat lite på Introduktion till Integrerade Analoga Kretsar och Praktisk Kinesiska IV, och medan den första kursen verkar lite för hög arbetsbörda så ska jag i alla fall prata med läraren och kinesiskakursen ska jag nog ta även om det kommer innebära långa löpturer mellan universiteten.

Japp, det var det… nu ska jag nog kolla vidare på mina kort och gallra vidare så kan ladda upp några nån gång. Få se om det blir ikväll eller ej, måste ut och springa ikväll också, har skjutit på det allt för längre nu.

/Daniel i Taiwan, landet där Vanilla Coke fortfarande säljs.

Delta i diskussionen

4 kommentarer

  1. Mja, fast här läser man ju samma kurser hela terminen.
   Har dock fått samma kommentar av några lärare, så jag ska väl hoppa några ganska snart antar jag…

  1. Nya kameror? Så snarare tvärtom, INGEN ny kamera närmaste året. Jag klarar mig fint med min D90 och vill ju inte att någon annan ska ha en bättre kamera än mig 😉
   Det jag hoppas på är ju snarare en ny firmware med lite småfixar i sig (Auto-ISO av i M, lite videouppgraderingar om möjligt och automatisk distortionskorrektion som i D5000).

   Förut kollade jag också runt lite hur det var med SB-700 men nu när jag har min SB-600 bryr jag mig inte så mycket där heller, för även om det kommer en 700 är antagligen 600 billigare och enklare (vilket är precis vad jag önskade).

   (Och ang. den nya kameran, jag tror Thom har rätt med att den kommer i augusti nångång, så du kan nog ta det lugnt 😉 )

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.