Paprika

PaprikaSåg precis klart på Paprika. En helt underbar animerad film.
Mycket speciella grepp som inte skulle funkat i en spelfilm och speciellt en story som inte skulle funkat i en spelfilm.
Men trots det är animationen ”verklighetstrogen” (filmen handlar om drömmar, och dom är väl inte värst verklighetstrogna…)

Skulle gärna visa den för fler, speciellt Linnea som har nån idé om att allt jag kollar på är såndär tråkig tecknad japansk film, vilket är fel på flera sätt.
För det första är sånahär filmer mer undantag än regel för mig och för det andra är denna filmen verkligen inte tråkig eller stereotyp, snarare tvärtom. Vacker, nytänkande, med en moral, och lite småoväntade saker som jag tror vissa tjejer skulle gilla 😉
Eller, det finns det vissa stereotypa drag, men dom göms snyggt i paketet och stör en knappt alls (om man inte verkligen koncentrerar sig på dom).

Sen är soundtracket också väldigt bra. Förutom ett låtstycke som kommer sådär en två gånger i filmen och inte passar in enligt mig (låter lite som fightmusik från något dataspel). Men förutom det är det ett lätt och drömskt soundtrack som verkligen passar filmen perfekt.

För att sedan återvända lite till animationen (som ändå är en viktigt del i en film som detta). Det är snygga övergångar mellan 2D och 3D och mycket snygga scener och bakgrunder, inte alltid statiska stillbilder som i vissa animerade filmer. Animationen och dom surrealistiska drömscenerna är enligt mig lite av ett mästerverk när det gäller animation.

Sen vet jag inte så mycket om djupet, finns mycket bilder och idéer i filmen men fattade inte riktigt allt eftersom jag inte är Japan (boken som ligger till grund till filmen är skriven av en Japan, så det är inte själva filmens fel) och för att jag hade fullt upp med att följa storyn och allt som hände (inte för att det var svårt, mer för att jag var klistrad).
Fanns väl vissa moraler i storyn men har lite svårt att se vad som var ”rätt” och vad som var ”fel” ibland…

Sammanfattningsvis. En snygg och speciell animerad film med nästan perfekt soundtrack och en fängslande story.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.