Kina – Dag 3 & 4

Som sagt tidigare: Det blir inte ett inlägg per dag, med början nu. Fast hittills blir det i alla fall lite om varje dag (ett litet tag till), så håll till godo.

Dag 3: Måndag

Efter 1+3½ timmars sömn (11 till 12 i någon slags sömn som påminde mest om när man somnar mitt på dagen när man inte borde och sedan 3-6:30 i ”riktig sömn”) vaknade jag, varken dödstrött eller utvilad, men dock så nervös inför första dagen i skolan. Dessutom var jag lite småstressad eftersom jag inte ville missa skolbilen som avgick 7:30 eftersom jag inte visste hur bussarna gick.

Det gick dock bra, även om frukosten kanske blev lite småstressad (mackor med nån bredbar ”ost” på), och väl i skolbilen så träffade jag två skolkamrater: Lukas, som var från Östeuropa nånstans och Jerun(?) från Nederländerna. Så jag passade på att fråga lite om skolan och hotellet vilket lugnade mig litegranna.

Väl på skolan fick jag läsa lite i olika böcker för att försöka hitta en passande ”grupp” för mig, men eftersom det bara fanns tre studenter som hade beställt grupplektioner och alla var under min nivå så fick jag valet att ha 20 timmar lektioner per vecka med en av dom andra studenterna eller 10 timmar privatlektioner per vecka.

Jag började att prova på grupplektionen, vilket då blev med en italienska, Franceska. Visst, själva texten och glosorna var alldeles för lätta (även om jag börjat glömma mycket), men jag fick ju i alla fall chansen att prata kinesiska med någon mer än läraren.

Efter en trött morgon med fyra timmar lektione så var det dags för lunch, vilken jag åt tillsammans med redan nämnda italienska och en japanska vid namn Asuka (en riktigt hipp liten sak som vanligtvis bor i NY) på den traditionella kinesiska restaurangen på bottenplan i byggnaden där skolan låg, gott och ganska billigt (27 RMB per person).

Därefter gick jag med Asuka till tunnelbanestationen för att köpa ett busskort, eller IC-Card (vilket verkar vara vad alla kineser, fastland eller ej, kallar alla smarta kort, ofta med RFID). Därefter skiljdes vi åt eftersom jag tänkte ta tunnelbanan och plocka upp lite saker på vägen hem medan hon skulle ta bussen som stannar närmare där vi bor.

Jag ångrade mig dock nästan när jag väl kom hem, eftersom jag nu var både fysiskt och psykiskt trött (men inte vågade vila, eftersom jag hellre ville somna senare utan problem). Så därefter blev det mest häng framför datorn, där jag bland annat språkade med mamma på skype.

Fast jag behövde ju fortfarande kvällsmat. Så jag gav mig iväg till närmaste McDonalds och åt en liten Big Mac på den sunkigaste McDonalds jag någonsin varit på, men det var ju mat. Därefter passade jag också på att köpa lite bröd och så på stormarknaden som låg i samma hus som Donken.

Dag 4: Tisdag

Efter att ha sovit gott hela natten tills klockan ringde klockan sju (gick och la mig tio kvällen innan och ville inte sova allt för länge) gick jag upp och åt en lugn och fin frukost (samma som dagen innan) då jag hade sovmorgon till 12:30 (då skolbilen skulle hämta upp mig utanför hotellet).

Morgonen spenderades mest framför datorn om jag ska vara ärlig, hade inte så mycket ork att göra så mycket annat. Mer än att göra färdigt läxan då (vilken jag inser precis att jag aldrig lämnade in, eftersom ingen frågade efter den). Så vid 11:30 tog jag mig äntligen ut ur hotellet för en snabb lunch på nån kinesisk snabbmatskedja, där det än en gång blev nötköttscurry, vilken var helt OK, innan det var dags att gå tillbaka till hotellet för att fånga bilen till skolan.

Väl i skolan gick jag än en gång på samma lektion som Franceska, och bestämde mig för att fortsätta göra det den här veckan ut, och börja med privatlektioner nästa vecka när jag känner mig lite mer hemma, både i språket och i situationen här, med allt det innebär.

Därefter åkte jag och Franceska hem till hotellet igen, fast med buss den här gången, där jag efter att ha hämtat kraft gick ut för att äta kvällsmat. Träffade engelsmannen på trappen utanför hotellet, fast han var visst från Zimbawe från början visade det sig, och fick med honom på kvällsmaten på något vis.

Så vi gick till en restaurang i närheten av hotellet och beställde något sötsurt fläsk och lite Kong bao-kyckling (宫保鸡丁) och språkade lite om Zimbawe, Storbritannien och Sverige. Därefter var det hemgång i det begynnande regn och åskvädret och så hamnade jag här på rummet igen.

Så nu är det bara lite datorhäng kvar och sen blir det sängen igen, för imorgon börjar jag 8:30 igen och måste hinna vakna, äta och så innan skolbilen går vid 7:30. Så, godkväll!

Delta i diskussionen

4 kommentarer

 1. Spännande läsning! Innehåller alla de klassiska momenten från en normal kinavistelsestart: macdonaldsfrukostar, starbuckskaffe, ångest, problem med att få tag i internet och en plötslig dragning till allt och alla som kommer västerifrån! 🙂

  Kämpa på bara, det blir bättre, speciellt när man kan förlika sig med sin situation och göra det bästa av den.

  Har det inte kommit några svenskar än? Det brukar krylla av svenskar på den skolan, men det kanske dröjer till en bit till in i ”sommarlovet” 🙂

  1. Roligt att du tycker det.

   Och jo, det är väl det =P
   Även om McDonalds inte är det nyttigaste och inte alltid så trevligt, så är det skönt att veta vad man får såhär i början =P Lite samma med 星巴克 fast det dåliga där ju priserna…

   Mmm, börjar komma till ro med det här nu. Fyra veckor känns som ingenting, men det kan vara att jag slått över och hamnat i andra diket.
   Några tips på vad man kan göra på fritiden förresten? Har ju redan besökt alla turistfällor…

   Nä, faktiskt inte. Enligt Israelen på skolan (som varit här någon/några månader redan) verkar det som att vi svenskar snarare byter av varandra en efter en =P
   Rosemary sa dessutom idag att det är lite färre elever nuförtiden (jag tror vi är 8-9 pers totalt på skolan just nu) jämfört med förr, hon trodde det berodde på att Kina sen OS fortfarande är lite hårdare på Visum-ansökningarna.

 2. Haha, nej, McD är ju aldrig förstahandsvalet, men skönt att ha som backup.

  Det finns en del trevliga restauranger och klubbar i WuDaoKou om man tycker om sånt, och kanske kan få några klasskamrater med sig. Annars kommer jag inte på något speciellt tidsfördriv.

  Jag har svårt att tro att det har med hårdare visumregler att göra eftersom det var främst tyskar, svenskar, britter och amerikaner när jag var där, och de har ju sällan svårt att få visum till Kina. Det kan nog mer ha att göra med att när jag var där trodde jag, och de flesta andra, att skolan låg där hemsidan då annonserade, vilket var betydligt mer centralt.

  1. Jo, verkar som dom flesta hänger i barer och så på kvällarna, iaf på helgerna, så får väl hänga på dit nångång då och då.
   Sen är ju sightseeing aldrig fel, klättrade upp för trum- och klock-tornen idag lördag t.ex. 😉

   Ah, kanske det… men känns lite konstigt tycker jag att dom har så få elever, det är ju en skön skola. Skolan precis bredvid jag bor verkar ju mycket mer stel och tråkig och den har ju en 20-30 elever…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.